Blind Date

In de interactieve webdocumentaire Blind Date ontmoeten twee mensen elkaar die op het eerste gezicht in alles vreemdelingen zijn van elkaar. De één is een Nederlander. De ander een Jezidi, Mandaeeër of Assyriër. Gevlucht voor bedreiging, vervolging of onderdrukking.

Wat weten we eigenlijk van deze vreemdelingen? Wie zijn ze? Wat denken ze? Voelen zij nog ruimte in ons land te zijn wie ze zijn? Blind Date brengt deze twee werelden samen.

De vreemdelingen wonen in Nederland, maar zijn in hun denken en doen nog stevig verwant met hun oorspronkelijke cultuur. De Nederlanders zijn zeer gevarieerde en uitgesproken mensen. In Blind Date ontmoeten ze elkaar in een kale witte ruimte.

Als ze tegenover elkaar worden gezet zijn ze geblinddoekt. Dan zien ze elkaar voor het eerst en voeren aan de hand van een stapel vraagkaarten een persoonlijk gesprek over alledaagse thema’s. Geluk, seks, verlies, God, familie, Nederland.

Transmediaal tweeluik

Deze interactieve wegdocumentaire is onderdeel van een transmediaal tweeluik en sluit aan op de tv-documentaireserie Van Nablus naar Ninevé. Blind Date kiest een ander, aanvullend perspectief.

In Van Nablus naar Nineve gaat de bedreiging van de zes volken in hun thuisland centraal: Kopten, Mandaeeërs, Jezidi's, Bedoeïnen, Druzen en Samaritanen. Bekijk hier de programmapagina van deze tv-documentaireserie en kijk aflevering terug.

Blind Date kiest het aanvullende perspectief. Niet het verhaal over de bedreiging van die volken dáár staat centraal maar onze relatie met diezelfde mensen híer. De bezoeker wordt in een interactieve webomgeving meegenomen in intrigerende ontmoetingen en kan kiezen om extra lagen informatie toe te voegen om meer te leren.

Browsers

De site werkt optimaal op desktop of laptop in Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox en de laatste versies van Internet Explorer en Safari. U kunt de site ook op de tablet en smartphone bekijken. Hierop is de beleving niet zo optimaal als op desktop en laptop.

Website

blinddate.eo.nl

Interview met de makers van Blind Date

Bekijk de video